poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ciasto otrębowe z jabłkami



Bez tłuszczu i z otrębami - więc można jeść bez wielkich wyrzutów sumienia w ramach "zdrowego śniadania", najlepiej ze szklanką mleka, herbatą, albo kawą - nada się do wszystkiego. Oczywiście można je pałaszować nie tylko w ramach śniadania, ale o każdej porze dnia (i nocy jeśli ktoś lubi). Owoce też można zmieniać - pasują borówki, pasuje ananas, pasują maliny, truskawki i rabarbar pewnie też. Przepis znaleziony na moich wypiekach.

Ciasto otrębowe z jabłkami

Składniki:
4 duże jajka (osobno białka i żółtka, o "temperaturze pokojowej")
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów (lub zarodków pszennych)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500g owoców

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodając partiami cukier (po łyżce). Dodajemy żółtka i miksujemy.

Mąkę mieszamy z otrębami i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy szpatułką.

Blachę do pieczenia  wymiarach 23x34cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy surowe ciasto, wyrównujemy i na wierzch kładziemy ulubione owoce.

Pieczemy w temperaturze 170stopni przez 40 minut, do "suchego patyczka".









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz