sobota, 2 czerwca 2012

Makaron z cukinią

Pomysł na szybki obiad w wiosenno-letnie dni. Jestem wielką fanką cukini, więc jak tylko się pojawia, to i w kuchni pojawiają się placki z cukini, faszerowana cukinie no i makaron z cukinią... a zapach tymianku rozchodzący się w kuchni niemal natychmiastowo przenosi do Włoch. Nieśmiało proponuję jeszcze do tego białe wino z lodem :-)

Makaron z cukinią i tymiankiem
1 średnia cukinia
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz

Kroimi cukinię w drobną kostkę. Na patelni lekko podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę, dodajemy cukinię i rozgniatamy. To idealna propozycja dla tych, którzy są lekko (albo nawet bardzo) zdenerwowani, bo można się bezkarnie wyżyć na cukini gniotąc ją w nieskończoność ;-)
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wrzucamy na patelnię ugotowany w międzyczasie makaron (dowolny, ja jestem fanką fusilli albo penne), podsmażamy chwilę i... gotowe :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz